De Bargerveenrun staat in het teken van stichting Kika.

Een deel van het inschrijfgeld zal worden gedoneerd aan deze stichting, tevens bestaat er de mogelijkheid om tijdens het inschrijven een extra donatie te doen aan dit goede doel

Op de wedstrijddag zal ook de enige echte Kika beer aanwezig zijn. Kika beer mag graag wandelen en hardlopen, maar nog liever gaat hij met jullie op de foto!


Doelstelling stichting Kika

Jaarlijks krijgen bijna 600 kinderen in Nederland kanker. Op dit moment geneest 81% van deze kinderen. Dat moet en dat kán beter. Het doel van Kika is om dit percentage te verhogen naar 100%. KiKa werft fondsen voor vernieuwend onderzoek en andere activiteiten op het gebied van kinderkanker, gericht op minder pijn tijdens behandelingen, meer genezing en een hogere kwaliteit van leven op latere leeftijd. Daarnaast richt KiKa zich op het geven van voorlichting over kinderkanker.

 


Waar gaat onze donatie heen?

KiKa is het enige goede doel in Nederland dat zich richt op het financieren van onderzoeken naar álle vormen van kinderkanker. Kinderkanker is anders dan kanker bij volwassenen. Het is daarom belangrijk dat er apart wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar kinderkanker. Hiervoor vraagt KiKa onze steun. 

Zij besteden onze donatie aan wetenschappelijk onderzoek naar kinderkanker in Nederland en ondersteuning van de onderzoeksafdeling van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. Dit is het grootste onderzoeks- en zorgcentrum in Europa voor kinderen met kanker. Hier werken de beste artsen, onderzoekers en andere specialisten samen om ervoor te zorgen dat kinderen met kanker de beste behandeling krijgen. 

Loop mee, steun Kika en help mee in de strijd tegen kinderkanker! 

Onze donatie wordt gebruikt voor: 

Wetenschappelijk onderzoek naar:

- genezing van kinderkanker  
- vermindering van bijwerkingen tijdens en na behandelingen  
- de biologie van kinderkanker/het ontstaan van kinderkanker  
- kwaliteit van leven en psychosociale aspecten  
• Ondersteuning van de onderzoeksafdeling van het Prinses Máxima Centrum   
• Voorlichting over kinderkanker  

 


Waarom is onderzoek naar kanker bij kinderen zo belangrijk?

Kinderkanker is doodsoorzaak nummer 1 door ziekte onder kinderen. Misschien ken jij ook iemand in jouw omgeving die ermee te maken heeft gehad. Eén op de vijf kinderen met kanker redt het helaas niet. Met jouw steun kunnen wij wetenschappelijk onderzoek naar kinderkanker financieren om de genezingskans van 81% te verhogen naar  100%.  

Om de genezingskans te verhogen, is er veel kostbaar onderzoek nodig. Daarnaast krijgen kinderen met kanker vaak een erg zware behandeling. Hierdoor kunnen ze veel last krijgen van bijwerkingen en ze kunnen hier zelfs de rest van hun leven last van houden. Daarom steunt Kika ook onderzoek naar betere medicijnen, behandelingen en een betere kwaliteit van leven op latere leeftijd.  

Soorten onderzoek  

KiKa financiert verschillende soorten onderzoek. Denk hierbij aan onderzoek naar nieuwe medicijnen en betere behandelingen. Maar ook bijvoorbeeld onderzoek naar de biologie van kinderkanker of kwaliteit van leven van survivors (overlevenden van kinderkanker). In de database vol met onderzoeken kun je gemakkelijk meer informatie vinden over de verschillende onderzoeken die KiKa financiert. Bekijk de database hier .  

 


Het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie  

In mei 2018 is het grootste onderzoeks- en zorgcentrum voor kinderen met kanker in Europa geopend; het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Een groot deel van het kinderoncologisch onderzoek vindt hier plaats. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van KiKa als de grootste financier van het onderzoek van het Prinses Máxima Centrum. Hier werken artsen, onderzoekers en andere specialisten samen, zodat kinderen met kanker de beste behandeling krijgen.  

Onderzoeksinstituten 

Naast de onderzoeken in het Prinses Máxima Centrum, zijn er ook KiKa onderzoeken die plaatsvinden in academische centra en andere onderzoeksinstituten in Nederland. Voor alle onderzoeken geldt dat KiKa ze alleen steunt als ze belangrijk zijn voor kinderkanker en ze goed beoordeeld zijn door de Wetenschappelijke Raad van KiKa.   

Kwaliteitsbewaking onderzoeken  

KiKa heeft een Wetenschappelijke Raad aangesteld die alle onderzoeksvoorstellen van wetenschappers beoordeelt. De Wetenschappelijke Raad bestaat uit vooraanstaande onderzoekers op het gebied van kanker. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft ons geadviseerd bij het samenstellen van deze raad. Zo weten wij en jij zeker dat alleen de beste onderzoeken gefinancierd worden. Lees hier meer over de kwaliteitsbewaking.   

Wil je meer weten over de onderzoeken die wij financieren? Kijk ook eens naar de links hieronder voor meer informatie.